İÇİNDEKİLER
İnternet sayesinde bilgiye ulaşımın kolay olması her türlü merakımızı araştırmamıza neden oluyor. Bu anlamda kirpi eti yenir mi? Kirpi eti yemek günah mı? Kirpi etinin faydaları var mı gibi bir takım soruların yanıtları da aranıyor.
Ağırlıkları 1200 grama kadar çıkabilen kirpilerin boyları da yaklaşık 30 cm ye kadar uzayabiliyor. Sırtındaki dikeller ile memeli bir hayvan türünden olan kirpinin yaklaşık 6 bin dikeni bulunabiliyor. Rakımı düşük olan yerlerde yaşamayı daha çok seven bu hayvanların aşırı sıcak ile soğuklarda uzun uyku uyuduğu da bilinenlerden.
Bazı toplumlarda kirpi etinin yendiğini görüyoruz. Kirpiler yabani hayvanlar oldukları ve insanlardan farklı bir beslenme düzenine sahip oldukları için hastalık bulaşma riskleri bulunmaktadır.
Tunus’lu bir Quara üyesi çocukluğundan beri kirpi eti yediklerini ve lezzetli olduğunu söylemektedir.
Oup.com’da kirpinin çamurla kaplanarak kızartıldığını bu sayede oklu kirpilerin dikenlerinden kolayca kurtularak yenildiğinden bahsetmektedir.
Kirpi Etinin Faydaları Var mı?
Rivayetlere göre egzama, verem, sedef ve cüzam gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenene kirpi etinin bu açıklamaları eskilere dayanan söylenti olduğunu söylemek mümkün. Hurafe olarak nitelenebilir çünkü bu söylemlerin bilimsel bir açıklaması ve kanıtı yoktur. Daha çok küçük yerlerde bu söylemlere inanılarak tüketimler söz konusudur. Çok yağlı bir ete sahiptir. Bu sebeple kolesterol üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Tadının da ekşi bir tat bıraktığına dair bir takım yorumlar söz konusudur.
Kirpi Eti Yemek Günah mı?
Kirpi eti Hanefilere göre caiz değil, şafilere göre ise caizdir.
Hanefi mezhebinde olan kişiler için bazı hayvanların tüketiminin haram olduğuna dair ibareler söz konusudur. Fare, akrep, yılan, kurbağa, arı, köstebek, böcekler gibi kirpi etinin yenmesi de haramdır. Söz konusu hayvanların çok yırtıcı olduğunu söylemek mümkündür. Bu hayvanların yararları varsa dinimizce yararlanılmasında bir sakınca yoktur. Şafiilere göre kirpi etinin yenilmesi ise caizdir.
Kirpi etini tüketmek isteyen kişiler bu eti satın alarak yiyemezler. Sebebi de etini satışının yasak olmasıdır. Avlanma ile elde edilmesi bu hayvanların da sayısında azalmalara neden olmuştur.
Kirpilerin Özellikleri
Sarı dikenlerinin yaklaşık uzunluğu 2-3 cm arasında değişen kirpiler yuvarlak burun ve küçük kulakları ile çok şeker hayvanlardır. Koku duyularının gelişmiş olduğu bilinir. Beş parmaklı ayaklara sahiptir. Dikensiz Malaya kirpisi de bulunur. Yılanların düşmanı olarak bilinen bu hayvanların dişileri daha güçlü bir yapıya sahiptir. 30-39 günlük gebelik süresi sonrası gözleri kapalı olarak 4-5 yavru dünyaya getirirler. Dünyaya gelen kirpilerin dikenleri ise birkaç saat içerisinde çıkmış olur.
“Kirpi Eti Yenir mi?” üzerine bir yorum