Ortodonti Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler [2020]

Ortodonti tedavisine başlamadan önce ortodonti hakkında geniş bilgilere sahip olmak gerekir. Çünkü bu durum tedavinin başarılı olma olasılığını arttırır ve soru işaretlerini giderir. İlk olarak dişlerin, çene içerisindeki hareket halleri ve çenenin tekrardan konumlandırılması sırasında kemik ve diş, dokuların zarar görmemesi ve de fizyolojik durumların ideal bir biçimde gerçekleşebilmesi için ortodonti tedavisinde kuvvetler belirli limitler ile uygulanır. Bu sebeple de ortodonti tedavilerinde çok kısa bir sürede kalıcı sonuç alınamayabilir.

Tedavi süreleri sorunların büyüklüğüne, boyutuna, hastaların yaşına ve tedaviye verdiği çaba ve uyuma bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Tedavi zamanı 5 ay ila 2,5 yıl arasında değişmektedir. Çene bölgesinde anatomik bir sorun yoksa yani sorunlar yalnızca dişler ile alakalıysa dişler, diş telleri kullanılarak her yaşta rahatlıkla düzeltilebilir. Büyüme gelişmelerinin devam ettiği 8-14 yaş arası çocuklarda ise hem çenenin hem de dişlerin düzeltilmesi gayet olağandır ve yetişkin kişilere göre çok daha hızlı bir şekilde tedavi sonuçlanır. Ortodonti tedavisi hastaya mükemmel bir ağız bakımı ile beraber yaşam sonuna kadar sorunsuz bir şekilde kullanacağı sağlıklı dişler sunar. Tüm bunlarla beraber ortodonti tedavisi hastaları, ileride karşılaşabileceği ağız ve diş sağlığı sorunlarında yapılabilecek olan dolgu işlemleri, diş çekimi, implantlar ve protezler gibi genelde çok daha yüksek fiyatlar gerektiren tedavi yöntemlerinden de kurtarmış olacaktır.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi hastaların diş sorunlarına göre şekil alır. Genel olarak ortodonti tedavisi şu şekillerde yapılır;

  • Hareketli apareylerin kullanılması: Hastanın bizzat kendisi tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilen ve yalnızca basit diş hareketlerine izin veren aletlerdir. Bu aletlerin üzerine konulan vidalar düzeltilmesi gereken dişlere hafif bir kuvvet uygular. Bu yöntem, erken teşhis dönemleriyle beraber çok daha basit durumlarda uygulanır.
  • Fonksiyonel apareylerin kullanılması: Aktif bir şekilde büyüme evresinde kullanılabilen ve büyümeyi yöneten aletlerdir. Üst ve alt çenenin, bozulan ilişkilerini (ortopedik diş problemleri) onarmak amacıyla ergenlik zamanının öncesindeki küçük yaş hasta grubunun takıp çıkarabildiği özel ve fonksiyonel aletlerdir. Çoğu durumda sabit apareylerle beraber kullanılır.
  • Sabit apareylerin kullanılması: Dişlerin üzerine özel yöntemlerle yapıştırılan, hastanın kendisi tarafından çıkarılamayan ve tedavinin sonlanmasıyla beraber ortodonti uzmanı tarafından çıkarılan aletlerdir. Sabit bir tedavide uygulanan braketler, hastaların isteklerine göre porselen ya da metal olabilir. Şu an günümüz koşullarında çok daha az fark edilen aletlerin kullanılması tel görünümünden kurtulma sağlar.
  • Ortognatik cerrahi uygulaması: Ortodonti tedavisi ile onarılamayan veya düzeltilemeyen sorunlar söz konusu olduğu vakit büyüme ve gelişmesi sonlanmış yetişkin kişiler, ortognatik cerrahiye başvurabilir.
Sağlıklı Bilgi:  Diş ağrısı nasıl geçer, hangi ağrı kesiciler etkilidir?

Ortodonti Tedavisinin Zorlukları Var Mıdır?

Kaliteli ve genel isteklere en iyi şekilde cevap verebilen bir ortodontist seçiminin sonrasında uygulanmaya başlanılan ortodontik tedavi, dişlerin onarılma süreci boyunca kişilerde ara sıra bazı sıkıntılara sebep olabilir. Ağıza takılan metal braketlere veya apareylere ilk etapta alışmak bir hayli zor olabilir. Bunlarla beraber ufak çaplı ağrılar oluşabilir ve diş hijyenini sağlamak zorlaşabilir. Yine de rahatlıkla söylenebilir ki ortodontik tedavi, yan etkisi oldukça az olan bir tedavidir.

Ortodonti Şeffaf Plak Tedavisi İstediğim Sonucu Verir Mi?

Şeffaf plak uygulamasının başarısında elbette ki ilk etapta doktor ve kullanılan malzeme önemlidir. Ancak ortodonti şeffaf plak tedavisinde en fazla iş hastaya düşmektedir. Doktorun tedavi süresindeki direktifleri ve istekleri oldukça önem arz eder. Ortodonti şeffaf plak tedavisinin istenilen sonucu vermesi için dikkat, titizlik ve iyi bir araştırma şarttır.

Ortodonti Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortodonti tedavisine başlarken, doktorun uzmanlık belgesiyle beraber sağlık müdürlüğü yoluyla verilen çalışma izni belgesine dikkat edilmelidir. Ortodonti uzmanı seçerken bir diğer önemli kıstas doktorun tecrübesidir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından daha önce işlem yaptığı hastaların resimlerini incelemek ve sağlıklı bir iletişim kurmak gerekir. Tüm bunlarla beraber ortodonti tedavisinde kullanılacak aletler hakkında da bilgi alınmalıdır.

Bu içerik Konya Ortodonti Uzmanı Mehmetemreyilmaz.com katkıları ile hazırlanmıştır.

Yorum yapın