İÇİNDEKİLER
Vücudumuzda Lisin ve Metiyonin amino asitlerinin sentezienmesi ile oluşan ayrıca doğada avokado, süt ürünleri, kırmızı etle (özellikle kuzu ve sığır etinde) bulunan yağ dokularını mitokondriyeye taşımaya yardım eden bir amino asittir. L-Karnitini nasıl kullanılacağını ve antrenmanda sana nasıl fayda sağlayacağını öğrenmek için açıklama kısmını geçip aşağıya ilerleyebilirsin.
Yani kısaca L-Karnitin (L Carnitine) : yağ yakılması için hücre içinde yağları taşıyan amino asitlere denir. Vücudunuzda ne kadar çok L-Karnitin olursa yağlarınız o kadar hızlı yakılır. Ancak antrenmandan önce veya günlük yaşamda alınırken dikkat edilmesi gerken hususlar vardır. Bu yazıda bunların cevabını öğreneceksiniz.
ÖNEMLİ UYARI: L-karnitin içeren ilaçlar, bazı nedenlerle vücutta karnitin eksikliği oluştuğu zaman kullanılır. Normal durumda alınan karnitin, tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, kalpte ritim ve fonksiyon bozukluğu, kansızlık, mide-barsak hastalıkları, depresyon, halsizlik, alerji ve yatkın kişilerde felç oluşturabilir.
Prof. Dr. Zeliha Yazıcı
Vücudumuzda büyük bir kısmı kalp, beyin ve iskelet kaslarında bulunur. Asıl görevi yağ asitlerini hücre duvarından mitokondriye taşımak ve bu suretle kalp ve iskelet kası hücrelerine enerji sağlamaktır. Fiziksel dayanıklılığı arttırabilen ve kilo vermeyi sağlayan ek besin desteğidir.
Gelişme ve büyümeye destek olduğu gibi yağ yakımında kullanılır. Vücutta L-Karnitin seviyesi düştükçe; yağ deposu yorgunluk ve dokuların iyileşme süreçieri artar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve kan sayımının düşük / yüksek olması (Hematokrit-Hemoglobin) Sperm hareketlerinde azalma ve kısırlık da sık rastlanan bulgulardır.
Kalp hastalarında oksijenin daha iyi kullanılmasını sağlar. Alzheimner hastalığına karşı ön koruma sağlayabilir.
L-karnitin: Vücudunuzda bulunan yapın enerjiye dönüşümünü sağlayan bir aminoasittir. Vücudunuzda karaciğer ve böbreklerde üretilir. Şuana kadar L-karnitinle yapılmış yağlanmayı azalma yönünde geniş çaplı bir bilimsel çalışma yoktur. Hatta, 2005 yılında “International Journal for Vitamin and Nutrition”da yayınlanan bir diğer araştırmaya göre L carnitine takviyesi verilen hayvanların, her gün aynı kaloriyi almalarına karşın L carnitine kullanmayan hayvanlara göre daha fazla kilo aldıklarını gözlemlemiştir.Yüksek şiddette yoğun yapılan egzersizler üzerinde L-karnitinin yağ kütlesini azaltıcı ,kas kütlesini artırıcı olduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.L-karnitin içeren başlıca besinler;kırmızı et başta olmak üzere,balık , kümes hayvanları, buğday, avakado ve süt ürünleridir.
Dyt. Gizem Taşkın
Günlük kullanımda ve antrenmandan önce alınan L-Karnitidin’in faydaları
- Maksimum egzersiz performansını arttırır, daha uzun süre antrenman yapabilmeyi sağlar.
- Aeorobik potansiyeli yükselttiği gibi Anaerobik egzersizlerde glikozun kullanımını arttırır.
- L-Karnitin, yağ moleküllerini hücrede yakılacakları yer olan mitokondriye taşıyarak enerji üretiminde esansiyel rol oynar.
- L-Karnitin, hücresel (mitokondrial) fonksiyonları geliştirerek metobolizmayı hızlandırır ve kalori harcanması düzeyini arttırr.
- Kas dokusunun oksijeni daha iyi kullanmasını sağlayarak yorgunluğu engeller. Kemik, kıkırdak ve diğer bağ dokuları oluşturan lifli bir protein olan kollojen oluşumuna yardımcı olacak, kemik gelişimi sağlar.
Kardiyovasküler araştırmalarda elde edilen bulgulara dayanarak L-karnitinin vasküler endotelyal fonksiyonu artırdığı alternatif bir hipotez olarak geliştirilmiştir. Kas dokularında kan akışını geliştirerek ve hipoksi stresi azaltarak etkili olduğu düşünülmüştür. Çalışmalarda L-karnitin takviyesi sonucunda pürin katabolizması ve serbest radikal oluşumu ve kas ağrıları belirteçlerinde bir düşüş göstermiştir. Egzersiz sonu toparlanma için kullanımı yaygın bulunmuştur.
Dyt. Bengü Kuyulu
Antrenman sırasında L-Karnitinin yararları
- L-Karnitinin kas ağrılarında etkin bir azalmaya neden olur. Kasın gelişimini, definasyonunu ve kuvvetini destekler. Kasın oksidasyonunu arttırdığı gibi solunum ve dolaşıma da olumlu etkisi olur. Krampları önler.
- Yağ yakımında en önemli rolü oynayan L-Karnitin sağlıklı ve hızlı kilo kaybı sağlar iken yağlarınızdan hızlı kurtulmanızı sağlar. Düşük kalorili bir diyet ile bu süreç desteklenmelidir.
- L-Karnitin seviyesi arttıkça vücutta yakılan yağ miktarı artar.
- Antrenman yaptığınız günlerde bu destek sayesinde ilk 30 dakikalık aerobik yüklenme sonrası yanma süreci karbonhidrattan yağa doğru değişir.
L-Karnitin nasıl kullanılmalıdır?
Günde 3 kere yemeklerden yarım saat önce ya da yemekten 2 saat sonra 250-500 mg’lık kapsül ya da tablet olarak alınması tavsiye edilir. Diğer bir görüşe göre ise L-Karnitinin tavsiye edilen kullanım dozu kg başına 10-30 mg’dır. Sporcu gıdası L-Karnitin genellikle oral yolla alınan sıvı, kapsül / tablet ya da toz formunda bulunur. Spor ve antrenman amaçlı kullanımda ise kapsül ve hap ise 1 saat, toz ise 45, sıvı ise 20 dakika önce tüketilmelidir.
Günde maksimum 5 grama kadar alınabilir. L-Karnitin B6 ve C vitamini ile sinerji içindedir. Mutlaka bu vitaminlerle beraber almaya dikkat ediniz
L-Karnitin Şekilleri
L-Karnitin kimyasal olarak 2 formda bulunur. L-Karnitin ve D-Karnitin. (Bu maddeyi asla kullanmayınız.)
*Sağlığa Adım At / Önder Akgün 2015’den ve doktorsitesi makalelerinden faydalanılmıştır.
Bende her kardiyo öncesi l-karnitin kesinlikle içerim. Çok ama çok faydası oluyor. Bitkisel olduğu için zararlı olduğunu da düşünmüyorum. Zaten her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Kimi dinleyeceğimizi de şaşırdık.