İÇİNDEKİLER
Çevremizden duyduğumuz haberler ile bir çoğumuz filizlenmiş patatesleri kullanmaktan ziyade onları çöpe atıyoruz. Bir nevi şehir efsanesi haline gelen filizlenen patates tüketilmeli mi? Filizlenmiş Patates Yenir mi gibi soruların yanıtları çok arananlardan oluyor.
Filizleri 1 santimetrenin üzerinde uzamış, tadı acı olan patateslerin demir oranı yüksek olduğu için yenmesi tavsiye edilmez!
Patates herkesin çok sevdiği tüketim malzemesidir. Bu ürünün üzerinde bulunan küçük noktalar kök boğumlarıdır. Patateslerin bu kök boğumlarından yaprak çıkar. Ancak patatesler sürekli aydınlık yerde durması halinde buralardan filizler çıkmaya başlar. Bulunduğu ortamın ısısına göre tetiklenen bu filizler güneş ışığıyla birlikte daha büyür filizlenen patatesler bu durumda beklenilenden fazla demir üretmeye başlar.
Patates Ne Zaman Zehirler?
İnsanların Demir ihtiyacı olmasına karşın güneş ışığıyla birlikte zararı madde olan solanin oluşumları ile gıda zehirlenmesi yaşanabilir. Solanin daha çok gece gölgelerde bulunan bitkilerde rastlayacağımız bir zehirdir. Filizlenmiş patates ile demir alımı yüksek derecede olabilir. Bu gibi durumlarda kişilerde mide bulantısı, mide krampı, ishal, bağ ağrısı ve boğazda yanma hissi gibi belirtiler oluşabilir.
Gıda zehirlenmesi gibi bir durumla karlılaşmamak adına filizleri uzun patateslerin tüketiminin yapılmaması gerekir. Özellikle yaprakları ve kendisi yeşile dönmüş, yapraklanmaya başlamış patateslerin tüketimi yapılmamalıdır.
Filizlenmiş Patatesler Ne Yapılır?
Patatesin üzerindeki filizin uzunluğu da önemlidir. Buradaki uzunluk 1 cm altında ise üretilen solanin miktarı düşük olur ve patatesin de tadına çok etki yapmaz. Ancak filiz daha çok uzamış ve patates yeşillenmeye başlamışsa yüksek solanin ile patatesin tadı acılaşır. Vitamin ve protein oranı düşer.
Filizlenen patatesten solanin miktarı kabukta ve etrafında toplanır. Çok fazla filizlenmediği zaman patatesi derin soymanız halinde buradaki zararlı maddeden de arınmış oluyor. Bu aşamadan sonra tüketim yapılabilir.
Filizlenmesini Önlemek İçin Patates Nasıl Saklanmalıdır?
Patatesin çimlenmesinin önlenmesi ve filizlenmesinin önüne geçilmesi için sıcaklığı 7 ile 10 derece olan yerlerde saklanması önemlidir. Marketten almış olduğunuz patatesler genel olarak görünmese de filizlenmeye başlamışlardır. Ancak sıcak ortama girmesiyle daha çok hareketlenir. Saklamada en ideal sıcaklık 4 ile 10 dere arasıdır. Çok daha soğuk ortamda saklanması ile patates nişasta şekerine dönüşür.
Patatesi kuru ve karanlık bir bölgede saklamak çimlenmesi ile filizlenmesini engeller. Ayrıca saklarken plastik poşetler içerisinde saklanmamalıdır.
Patatesleri sebzelikte, nem önleyici pedlerin üzerinde uzun süre saklayabilirsiniz.