Dondurulmuş Embriyo Transferi Sonrası Yaşananlar

Dondurulmuş embriyo tedavisi yani tüp bebek tedavisi, anne adayının yumurtaları ile baba adayının spermlerinin uzmanlar tarafından laboratuvar ortamında döllendirilmesi işlemidir. Başarılı bir şekilde gerçekleşen embriyo transferi sonrası embriyoların anne rahmine tutulması ve gebelik belirtilerinin ortaya çıkması yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Bu tedavi anne adaylarının hormonlarını tetikler. Hamile olmasalar bile bazı hamilelik belirtilerini kendilerinde görebilirler.

Lekelenme

Embriyo transferi sonrası lekelenme, en sık rastlanılan gebelik belirtilerinden biridir. Açık renkte kanama ya da lekelenmeler olabilir. Önemli olan kanamanın rengi ve miktarıdır. Kanamanın rengi koyu kahve ya da siyah ise embriyoların başarıyla anne adayının rahmine yerleştirdiğini göstermektedir. Kanamanın çok fazla olduğu durumlarda anne adayının doktoruna mutlaka bildirilmelidir. Bel ve kasık ağrısı da lekelenme ile hafif bir şekilde ortaya çıkabilir. Doktor bilgisi haricinde kesinlikle harici bir ilaç kullanılmamalıdır.

Kramp

Embriyo transferi sonrası nadir de görülse bazı anne adaylarında ara ara kramplar olabilmektedir. Bu kramplar tıpkı adet döneminde yaşanan kramplara benzemektedir. Bu nedenle anne adayları embriyoların tutunmadığını ve adet olacağını düşünmektedir. Kramplar embriyo transferi sonrası yaşanan normal belirtilerden biridir.

Göğüste oluşan hassaslıklar

Embriyo transferi sonrası göğüslerde ağrı ve hassaslık anne adaylarının en sık yaşadığı gebelik belirtilerinden biridir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan progesteron içerikli ilaçların etkisiyle anne adayları hamile olmasalar da bu belirtileri yaşayabilirler.

Adet görülmemesi

Anne adayı embriyo transferi sonrası adet olmamışsa kendisinden hamilelik testi yaptırması istenir. Bunun için transfer işlemi gerçekleştirdikten 12 gün sonrası önerilmektedir. Eğer gebelik henüz oluşmamış ve anne adayının adeti gerçekleşmemişse, bu durumu doktoruna bildirmesi gerekmektedir.

Mide bulantısı ve kusma

Embriyo transferi sonrası hormon değerlerinin değişmesiyle anne adayında kusma ve mide bulantısı görülebilir. Anne adayının vücudundaki hormon değerlerinin değişmesi sonucu bu etkilerin görülmesi normaldir. Bu şikayetler özellikle sabahları görülen belirtilerdendir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de kusma belirtisi görülebilir. Gebeliğin ilk haftası anne adaylarının en fazla kusma belirtisi gösterdiği zaman dilimidir.

Sağlıklı Bilgi:  Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Embriyo transferi sonrasında anne adayları kendisi için belirlenen tarihte kanda hamilelik testi yaptırmalıdır. Belirlenen tarihten önce idrarla yapılan hamilelik test sonuçlarına göre hareket etmemeleri gerekir. Embriyo transferi sonrası kanda hamilelik testi ile gebeliğin durumu öğrenilmelidir. Bu test sonucunu doktora bildirip doktorun aktaracağı bilgiler doğrultusunda hareket edilmelidir.

Yorum yapın