Her baba adayı erkeğin aklında yer eden soru: çocuk sahibi olabilmek için sperm sayısı kaç olmalı? Tüp bebek tedavisi için normal sperm sayısı kaç olmalı, sperm hareketliliği yüzde kaç olmalı gibi sorular oldukça merak ediliyor.
Erkeklerde, ergenlikle birlikte sperm üretimi başlar ve yaşlılığa kadar sürekli olarak devam eder. Sperm sayısı her erkek için aynı değildir. Kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişilerin genetik mirasına göre, anne karnındaki gelişimleri sırasında yaşanan çevresel ve fizyolojik değişikliklere göre de farklılık gösterir.
Birçok sperm hücresinin yumurtaya doğru yol alırken yok olduğunu bildiğimiz için, sperm sayısı ne kadar fazla olursa doğurganlığın da aynı miktarda arttığı söylenebilir. Doğurganlık oranının yüksek olması için sperm sayısının alt limiti, mililitrede 15 milyon, toplam semen örneğinde ise 40 milyon sperm olmalıdır. Bu sayının altında sperm sayısına sahip baba adaylarının, çocuk sahibi olabilme süresi normalden daha uzun sürüyor.
Bir erkeğin sperm örneğinde bulunan sperm hücrelerinin %30’u ile %70’i hareketlidir. Doğurganlığın yeterli olduğunu söylemek için tam hareketli sperm sayısı, sperm hücrelerinin %50’si olmalıdır. Tüp bebek tedavisi için yerinde hareketli sperm sayısının, 3 milyonun üzerinde olması gerekmektedir.
Sperm sayısını arttırmak için yapılabilecekler
Düşük sperm sayısı tıbbi müdahaleler gerektirmektedir. Fakat bunun yanında yaşam tarzınızda yapabileceğiniz birkaç değişiklikle sperm kalitesini ve doğurganlığı arttırmak mümkündür. Bu yapacağınız ufak değişiklikler, yerinde hareketli sperm sayısını arttırabilir, baba olma hayalinizi bir gün gerçekleştirebilirsiniz.
Düzenli cinsel ilişki
Bilinenin aksine cinsel ilişkiye uzun bir ara vermek sperm kalitesini arttırmaz. Uzun süre bekleyen sperm hücresinin kalitesi düşüşe geçebilir. 2-3 günde bir yapılan cinsel ilişki sonucu sperm kalitesi arttırılabilir.
Sağlıklı beslenmek
Antioksidanlar yardımıyla vücuttaki toksin maddeler temizlenir. Böylece erkeklerde spermin kalitesi yükselişe geçer. Meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tahıllar içerisinde antioksidan barındırır. Kısacası sağlıklı bir yemek programı, sperm kalitenizi arttırır.
Yüksek ısıdan kaçınmak
Sperm üretimi için olumsuz etkenlerden biri de ısıdır. Sıkı iç çamaşırı, sauna, hamam gibi bazı faktörler, testislerin ısısını yükseltebilir. Testislerde ısının yükselmesi sperm kalitesini düşürebilir. Mümkün olduğunca rahat iç çamaşırları giymeli, ısıdan uzak durulmalıdır.
Çevresel toksinlerden kaçınmak
Organik çözücüler, zehirli dumanlar, böcek ilaçları ve diğer kimyasalların erkeklerde doğurganlığı olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu sebeple bu kimyasal toksinlere maruz kalınmaması ve gerektiğinde koruyucu giysiler ile toksinlerden kaçınılması tavsiye edilir.
Yaşam kalitenizi ne kadar arttırırsanız sperm kalitesi de o kadar artacaktır. Tüp bebek tedavisinde hareketli sperm sayısı ne kadar yüksek olursa, baba olma şansınız o kadar fazladır.