Eminimki böcek yemenin ne kadar yararlı, böceklerin protein deposu olduğunu ve hatta böcek yemenin dünyanın kurtuluşu olduğunu duşmuşsunuzdur. Bu duyduklarınızın çoğu en azından olumlu olanlar doğru. Peki böcekleri beslenmemiz bu kadar değerli yapan şey nedir? hadi başlayalım…
İnsanlığın %80’i böcekler ile besleniyor. Sadece Kuzey Amerika ve Avrupa bölgesinde yaygın olmayan bu beslenme biçiminin ekonomiye, insan sağlığına ve sürdürülebilir bir dünya için pek çok katkısı var. Öncelikle böcekler nedir ile başlayalım. Dünyada bir insan için 200 ila 2000 kilo arasında böcek bulunuyor. Buna karşın gelişmekte olan bir ülkede örneğin Türkiye’de yılda sadece 25 kilo kırmızı et tüketiliyor. Gelişmiş ülkelerde 80 kiloya çıkıyor. Sadece Çin’de yıllık kırmızı et tüketimi 20 kilodan 50 kiloya çıkmış durumda. Bu hızla giderse daha çok tarım ve orman alanı daha çok hayvan çiftliğine dönüştürülecek ortaya çıkan atık, beslenme kaynakları ve sera gazları küresel ısınmayı arttıracak. Peki bu nasıl oluyor?
10 kilogram besin ile sadece 1 kg kırmızı et üretebiliyorsunuz veya 5 kg tavuk eti üretebilirsiniz ama 9 kg böcek yetiştirebilirsiniz. Besinden ne kadar çok ürün elde ederseniz o kadar az atık çıkar ve bu atık (yani gübre, dışkı) dünyaya daha az zarar verir. Böcekleri yetiştirmek için çok fazla yer de gerekmediğinden tarım alanları ve ormanlar tahrip edilmiyor. Yine kıyaslamalardan gidecek olursak 1 kg böcekte bulunan kalori 10 sosisli veya 6 hamburgerin kalorisine eşittir.
Sağlık açısından ele alacak olursak özellikle domuz eti, metabolizma benzerliği sebebiyle, hastalıkların ve virüslerin insana çok kolay bulaşabildiği bir besin. Hastalıklar direkt bulaşmasa da yine diğer etlerle benzer metabolizmalarımız var. Ancak böceklerin yapısı bizden çok uzak ve farklı olduğundan böyle bir risk onlarda bulunmuyor.
Ne karar verdiniz böcek yemeli misiniz veya böcek yemeyi düşünüyor musunuz? Siz karar vermeden söylemem gereken bir şey var, siz zaten böcek yiyorsunuz! Hazır gıdaların neredeyse tamamında bu meyvesuyu, domates çorbası vs. olabilir. Besin değerleri karşılandığı sürece o ürünün içinde ne olduğu tarım bakanlığı için sorun teşkil etmiyor. Bu yüzden böcekler tarafından tahrip edilmiş ürünler vs. kullanılabiliyor.
Kapanışı bu yazıyı yazarken kaynak olarak kullandığım bir ted videosu ile bitirmek istiyorum.