İÇİNDEKİLER
Vücudun herhangi bir yerinde oluşmuş pıhtılar sonrasında beyne ulaşarak kan akımını engelleyebilir, bu duruma beyne pıhtı atması denir. Bu durum inme adı verilen felce yol açabilir.
Beyne pıhtı atması tedavisinde, ilk 4.5 saat içerisinde toplardamar yolu ile trombolitik yani pıhtı çıkarma ilaçları uygulanır. İlk 6 saatte ise ameliyat ile anjiyografi işlemi yani mekanik pıhtı çıkarma uygulanır.
Beyne pıhtı atmasında hastalar hızlı müdahale ile inmeden kurtulabilir, inmeden kısa bir süre sonra eski hayatlarına geri dönebilir.
Beyne pıhtı atması tedavisi kaç gün sürer?
Eğer hasta trombolitik veya anjiyografi işlemleri ile başarılı bir şekilde kurtarıldıysa birkaç gün içerisinde doktorun ve hastanın durumuna göre taburcu olabilir.
Hasta felç geçirdiyse fizik tedavi uygulanacağından doktorun gözlemleri ve hastanın iyileşme hızına göre evde tedaviye geçilebilir.
Beyne pıhtı atması sonucu felç düzelir mi?
Anjiyografi işlemi ile her 3 hastadan 1i felçten kurtuluyor. Ancak yine de felce yakalanan hastalar doktor gözetimi ile fizik tedaviye başlayarak eski sağlıklarına kavuşabiliyor.
Çok sık sorulan sorulardan biri felçli hasta fizik tedavi ile ne kadar sürede iyileşir? bu sorunun cevabı hastanın durumuna bağlıdır. Bir ayda da kendini toplayabilir daha uzun veya kısa da sürebilir.
Beyin pıhtı atması sonucu konuşma bozukluğu geçer mi?
Beyne pıhtı atması sonucu konuşma bozukluğu da oluşabilmektedir. Hastanın yaşına (bebek, çocuk veya yetişkin-yaşlı olması), beyin hasarı durumuna, hastanın tedaviye tepkisine göre tedavi süreci farklılık gösterebilir.
Ancak bu sorunun cevabına net bir şekilde konuşamama sorununun tedavi edilebildiğini söyleyebiliriz.
Beyne pıhtı atması sonucu yoğun bakım
İnme geçiren hasta tedavi süresince yoğun bakıma alınabilir. Bu aşamada doktor hastanın durumuna göre tedaviyi farklı teknikler ve şartlar ile uygulayabilir.