İÇİNDEKİLER
Depresyon, psikolojik bunalım, şiddetli üzüntü hali gibi pek çok sebeple antidepresan ilaçlara başlanabilir. Antidepresan ilaçlar ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri antidepresan ilaçların bağımlılık yapıp yapmadığı ve bağımlılık yapmayan antidepresanlar nelerdir? Bu konuda sizlere antidepresan bağımlılığının sebeplerini, antidepresan yoksunluk sendromuna bağlı belirtilerinden bahsedeceğim.
Antidepresanlar neden bağımlılık yapar?
Bazıları ağır psikiyatri ilaçları kategorisinde incelenen antidepresanların genel olarak çalışma prensibi beynimizde salgılanan serotonin hormonunun seviyesinin dengelenmesi üzerine çalışır. Kimi kaynaklarda mutluluk hormonu olarak da geçen bu hormon çeşitli uyuşturucu maddeler ile de salgılanabilir. Buradan anlayacağınız üzerine bu hormon sürekli salgılandıktan sonra ilaç tedavisi bırakıldığında vücut antidepresan yoksunluk sendromu çeker. Bu yüzden antidepresanlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bir gün tam antidepresan içeyim, yarın yarım hap içeyim şeklinde kullanıldığında bağımlılık yaratır.
Antidepresan yoksunluk sendromu belirtileri nelerdir?
Antidepresan kullanımı sonrasında vücut yoksunluk sendromu çekebilir. Antidepresan yoksunluğunun başlıca sebebi ilacı kullanmayı birden kesmektir. Bunun başlıca belirtileri şunlardır:
- Mideye kramp girmesi
- İshal
- Bulantı
- Kusma
- Baş ağrısı
- Uyku bozukluğu
- Baş dönmesi
- Bulanık görme
- Uyuşma
- Titreme
Bu durumlardan biri ya da birkaçı ortaya çıktığında mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Yoksa daha ciddi sıkıntılar ile karşılaşabilirsiniz.
Bağımlılık yapmayan antidepresanlar var mı, hangileridir?
Hiçbir sağlık görevlisi size şu antidepresan bağımlılık yapmaz bu yapar diyemez. Sonuçta bu çok ciddi bir ilaçtır, ismi ne olursa olsun (prozac, paxil, cipralex, zestat veya molrem vs.), şakaya gelmez. Beyninizdeki serotonin başta olmak üzere çeşitli hormon seviyelerini etkiler ve kalıcı hasarlara yol açabilir.
Doktorlar antidepresan ilaç bağımlılığı riskini ortadan kaldırmak için başarılı bir tedavinin sonlarına doğru ilaç dozunu azaltarak önlem alıyor. Hasta hangi koşulda olursa olsun doktorun onayını almadan ilaç dozunda veya kullanım sıklığında değişiklik yapmamalıdır.