İÇİNDEKİLER
Sivilcelerin neden geçmediğini öğrenmek için önce sivilcelerinizin neden çıktığını keşfetmelisiniz. Sivilceler yaşam tarzınıza, yeme içme alışkanlıklarınıza, hormon dengenize, geçirdiğiniz hastalıklara ve kullandığınız ilaçlara bağlı olarak vücutta belirir ve sebebine göre tedavi uygulanır. Burada hem fikirsek yazıya geçebiliriz.
Sivilcelerin kaynağı nedir?
Cildiye doktoruna gittiğinizde sizden alınacak birkaç tüp kan ile sivilcelerin kaynağı kolayca belirlenebilir. Böylece “neden sivilcelerim geçmiyor?” sorusunun cevabına hemen ulaşırsınız. Şu an için böyle bir imkanınız yoksa bu sivilcenin en temel sebepleri şunlardır:
- Ergenlik
- Ergenliğe bağlı olmayan hormon değişimleri
- Rahimde kist oluşumu
- Tiroid hormonunun dengesizliği
- Temizlik
- Ciltte kılların çıkamaması
- Temizlik
- Sağlıksız beslenme
- Cildin kistik yatkınlığı (Sivilceniz bir keloid olabilir!)
- Genetik sebepler
- Stres ve moral bozukluğu
- Demir ve D vitamini eksikliği
Hormonlara ve troide bağlı sivilcelenme nasıl önlenir?
Tiroid hormonu rahim ile doğrudan bağlantılıdır. Aslında tiroid dengesizliği tüm vücudu etkiler ve guatr gibi hastalıklara sebep olur. Bu da sivilce yapar. Oluşan sivilceler hormonlar tedavi edilene kadar geçmeyebilir.
Tiroide bağlı sivilcelenme yalnızca bir dahiliye doktorunun gözetiminde kullanacağınız tiroid ilaçları ile tedavi edilebilir. Bunun yanında meyve sebze tüketimine ağırlık vererek tedavi desteklenebilir.
Sivilcelerinizi sıkmayın!
İzi kalır!
Demir ve D vitamini eksikliği sebebiyle oluşan sivilceler
Bu beslenme düzenindeki ani değişiklikler, mevsim geçişleri sebebiyle oluşabileceği gibi tiroid gibi hastalıkların da yanında gelen etmenlerdendir. Eğer vücudunuzdaki demir ve d vitamini seviyesi normalin altına düşerse cildiniz buna tepki verir ve sivilce oluşumu kaçınılmazdır.
Eczanelerden alacağınız 3-4 liralık d vitamini kapsüllerini haftada bir defa kullanıp bol bol ikindi ve sabah güneşine çıkabilirsiniz.
Demir içinse doktor gözetiminde takviye alabilirsiniz. Bu takviyeler her gün 1 adet ve aç karnına içilir. Süt, yoğurt, kola, kahve gibi ürünler demirin emilimini azaltır. Yani çok fazla kahve ve kola tüketiyorsanız sivilcelerinizin geçmemesi normal sayılabilir. Günde 1 bardağın üstüne çıkmamaya çalışın.
Rahimde kist oluşumu ve uzun süredir geçmeyen sivilceler
Bu iki durum birbiri ile doğrudan alakalıdır. Rahimde kist oluşumu aynı zamanda yüzde ve vücutta sivilce oluşumuna sebep olabilir. Bu sivilceler aylarca vücutta kalır.
En kolay tedavisi doğum kontrol haplarına başlamaktır. Bu haplar, hem rahiminizdeki kisti tedavi eder hem de tiroide bağlı olarak hormonunuzu düzenleyeceği için cildinizdeki sivilceler kısa bir sürede geçecektir.
Temizlik ve sağlıklı beslenmenin sivilceye etkisi
Yaygın olarak temizlik ve sağlıklı beslenmenin sivilce oluşumuna etkisi bilinmektedir. Ancak vücut temizliğine ne kadar dikkat ederseniz edin, yüzünüzde sivilceler oluşabilir. Burda bir şeyleri sorgulamak gerekir.
Eğer yüzünüzün sadece bir tarafında örneğin sağ yanakta çıkan sivilcelerin sebebi telefon ekranının temiz olmamasından ötürü oluşabilir. Sonuçta artık yemek yerken, tuvalete giderken bile telefon ile haşır neşir oluyoruz.
Telefonun yüzeyini gün içerisinde birden fazla defa ıslak bir mendil ile silmek, antibakteriyel bir kap ile kaplamak çözüm olabilir.
Telefon gibi yastık ve yorgan kılıfları da düzenli olarak temizlenmelidir. Geceleri terleriz, sivilcelerimiz patlar ve farkında olmadan yastık kılıflarına bulaşır. Görünürde bir pislik olmasa da o bakteriler gece yattığımızda tekrar yüzümüze yayılabilir.