Vücut geliştirme yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Spor salonları hınca hınç dolu, uykumuzdan, işimizden zaman ayırıp spora gitmeye çalışıyoruz. Kimilerimiz evde yapıyor kimilerimiz spor salonlarında. Ancak vücut geliştirmeyi doğru mu yapıyoruz?

3 ay önce vücut geliştirme sporuna başladım. Benim temel amacım, fit bir vücuda sahip olmaktı şimdilerde ise karın kası için uğraşıyorum. Bu süreç içinde pek çok şey öğrendim. Bunlardan fitness yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken birkaç şeye değinmek istiyorum.

Sık sık su için!

Elbette spor yaparken dilimiz damağımız kuruyor, mecburen su içiyoruz. Ancak ben sadece spor yaparken değil tüm gün su içmenizi kastediyorum. Spor sırasında kaslarımızı zorladığımız, bir anlamda öldürdüğümüz için tekrar kas oluşumunda vücut suya ve proteine ihtiyaç duyar, ayrıca terlediğimiz için kısa sürede çok fazla su kaybederiz. Bunu toparlayabilmek için set aralarında su içmelisiniz. Spor yapan her bireyde olduğu gibi bodybuilding sporu ile uğraşanlarında metabolizması normalden kat be kat hızlı çalışır. Yemekleri hızlı sindirir, kanı hızlı pompalarsınız. Bu yine su desteği gerektiren bir durumdur. Yeteri kadar su almadığınızda yediğiniz yağlı veya şekerli besinler daha sonra suya dönüştürülmek üzere saklanır. Bu istemediğimiz bir durumdur.

Kendinizi çok fazla zorlamayın!

Burada kastedilen, hocanız size 4 kiloluk dambıl ile başlamanızı önerdiyse siz tutup da 8-10 kiloluk ağırlıklar ile çalışmayı denemeyin. Zaten normal set sayısına ulaşamazsınız bu durumda, yaptığınız kısa setler de sadece kas pompalamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Şu şiştikten on beş dakika sonra çabucak inen kaslardan bahsediyorum. Önerilen, vücudunuza, kilonuza uygun ağırlıkla çalışmak kasların geçici değil kalıcı güçlenmesini sağlar. Siz farkında olmadan birkaç ay içinde o pompaladığınız gibi kalıcı kaslarınız olacaktır.

Sağlıklı Bilgi:  Spordan önce aspirin, efedrin ve kafein kullanmak yağ yakımını hızlandırır mı?

Protein tozu kullanımı

Protein takviyesi doğru kullanıldığında gerçekten faydalı. Ancak bu durumu hem abartmamalıyız (yani fitness hocanızın söylediği oranların dışına çıkmamalısınız) hem de protein takviyelerini ana öğün gibi görmemelisiniz. 250 gram haşlanmış tavuk ve bulgur pilavından alacağınız proteinin niteliği ile protein tozundaki proteinin niteliği aynı değildir.

Protein tozlarını vücudun sindirebilmesi için çok fazla suya ihtiyacı vardır. İleride böbrek taşı ağrısı çekmemek için bol su ve sıvı ile tüketin.

Vücut geliştirme yaparken nelere dikkat etmeliyim? 2
Her şeyi yiyim nasılsa spor yapıyorum!

Spor yaptığınız için yağlı yağlı besinler yediğinizde bunların vücudunuzu etkilemeyeceğini düşünmek hata olur. Kilo almanın ve vermenin temel bir formülü vardır: alınan kalori – harcanan kalori = kilo (+,-). Ayrıyetten alınan proteinler kas kütlesine direkt katılırken yağ ve karbonhidratlar vücudu bu anlamda gereksiz yormaktadır. Yediğiniz şekerler ise direkt yağa dönüştürülüyor.

Son olarak karın kası çalıştığım için öğrendiğim bir şey de, kol, bacak ve sırt kasları protein ağırlıklı beslenerek kolayca güçlendirilebiliyor ancak karın kası için beslenmeye iki kat önem vermek gerekiyor. Yağlı ve şekerli gıdalardan katiyen uzak durmalısınız. Bol sebze ve haşlanmış et tüketmelisiniz. Ayrıca yumurtayı ihmal etmeyin.

Yorum yapın