İÇİNDEKİLER
Halk arasında diş sıkma hastalığı olarak da bilinen bruksizm, çiğneme dışında gerçekleşen diş sıkma hastalığına verilen addır. Sürekli diş sıkma çene ağrısına, diş kırıklarına ve kayıplarına sebebiyet verebilir. Bu hastalık çenede kapanış bozukluğu veya psikolojik olarak iki sebepten ortaya çıkmaktadır.
Sürekli diş sıkma neden olur?
Yazının başında anlattığımız gibi diş sıkma hastalığının iki sebebi vardır:
Psikolojik
dişleri sıkmak psikolojik mi?, sıkça sorulan sorulardan biri de dişleri sürekli sıkma durumunun psikolojik olup olmadığı. Bu hastalığın en yaygın sebebi strestir. Yani evet, dişleri sıkmak psikolojik bir rahatsızlıktır.
Psikolojik rahatsızlıklarda genelde gece yatmadan önce diş arasına plak yerleştirme ve kas gevşeticilerin yanında kafein, kola, kahve gibi içeceklerin bırakılması tavsiye edilir.
Stresi hayatınızdan çıkarmalısınız. Sürekli diş sıkma hastalığı ilerledikçe doktorlar hastaları stres terapilerine yönlendiriyor. Kendi kendinize iç huzuru bulmak her zaman en kalıcı çözüm olmaktadır. Hayatınızı gözden geçirin, nelerin sinirinizi bozduğunu hayatınıza nelerin etki ettiğini analiz edin. Ve tüm sorunlarınızı çözmeye çalışın.
Kapanış bozuluğu
Çene yapısından kaynaklanan bu sebepte ise diş hekimine gözükerek uygun tedaviyi birlikte seçmelisiniz.
Diş sıkma hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Kronik çene ağrısının yanında diş kayıpları, kırık ve çatlaklar oluşabilir. Ağızda kanamalar ve buna bağlı olarak sürekli ağız kokusu oluşabilir.
Her hastalık gibi sürekli diş sıkma hastalığı da istenmeyen ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Sağlığınızı riske etmeyip en yakın diş doktoruna görünmelisiniz.
Diş sıkma baş ağrısı yapar mı?
Dişleri sıkma baş ağrısı yapar. Diş ağrısı çoğu zaman farklı yollarla kendini gösterir. Baş ağrısı şeklinde göstermesi çok yaygındır.