İÇİNDEKİLER
Kulak yolunun tıkanması sonucu duyma kaybı, baş ağrısı hatta boğaz ağrısı ve denge kaybı gibi etkiler görülebilir. Kulak yolu kulak kiri denen buşonlar sebebiyle dolabilir. Buşon, toz-kir parcalarından oluşmakla beraber bazen de ölü böcek parçaları da barındırabilir. Kulak tıkanıklığında bir doktora görünülmelidir. Özel hastane kulak temizleme ücreti 2021 yılı için genelde normal muayene parasına hariç bir ücret alınmamakla beraber bazı özel hastaneler 50 – 75 arası TL ücret talep edebiliyor.
Kulak temizleme ücreti genelde muayene ücretine dahildir. Ekstra bir ücret alınmaz.
Kulak kiri (buşon) neden olur?
Kulak yıkatmanın gerekli olup olmadığına doktor karar verir. Kulak kiri aşağıdaki sebeplerden dolayı oluşmuş olabilir:
- Kulak içine kir veya toz kaçması
- Kulağa giren sinek, karınca gibi böceklerin içeride ölmesi
- Kulak çubuğu ile kulak temizlemek (kiri daha derine iter ve sıkıştırır)
- Kulak çubuğu parçasının içeride kalması
- Kulak yıkanırken su ile birlikte cisim kaçması
Gibi durumlar kulak tıkanıklığına sebep olabilir. Doktorunuz kulak içine otoskopi ve endoskopi ile bakarak sebebi anlar ve ona göre tedavi yöntemi seçer. 3 çeşit kulak temizleme yöntemi vardır.
Doktorlar kulakları nasıl temizler?
Doktorlar kulak yolundaki tıkanıklığı gidermek için aşağıdaki üç yöntemi uygular:
- Aspiratör ile kulağa vakum uygulama
- Küret ile kiri el yordamı ile dışarı çıkarma
- Tazyikli su ile temizleme
Bu üç yöntemden hangisi olacağını doktor seçer. Bazı durumlarda buşonun temizlenmesi için kulak içine temizleyici damla damlatmak gerekebilir.
Vakumla kulak temizletme acıtır mı?
Hayır. Vakumla kulak temizleme işleminden önce eğer kirin çıkması zor görünüyor ise kulak damlası ile sıvılaştırılır ve ortalama 1 dakika içinde kulak kiriniz vakum ile temizlenir.
Doktora Gitmeden Kulak Temizleme Yöntemleri
Bu yöntemler halk arasında yaygın kullanılan kulak mumu ve kağıt yakarak kulak temizleme yöntemleridir. İkisi de aynı mantıkla çalışır ancak bunların uygulanmasını sağlık açısından önermiyoruz.
Çünkü her iki yöntemin de kendine göre riskleri mevcuttur. Doktora gittiğinizde kirin neden olduğunu ve en doğru nasıl temizleneceğini size detaylı olarak anlatabilir. Ancak evde kendiniz çıkarmaya çalıştığınızda kulağınızı yakabilirsiniz.
Kulak mumu ile kulak temizleme
Kulak mumu eczaneden 25 tl gibi bir ücret ile alınabilen uzun iki mumdan oluşur. Mumlar her iki kulak için birar tanedir ve tek seferlik kullanılabilir. Kullanırken önce yatay pozisyonda kulağınızın üstüne kulak mumunu yerleştirmeli ardından en üstten yakarak işleme başlamalısınız. Yanan mumun düzenli olarak yanan parçası bir yardımcı tarafından alınmalıdır yoksa kafanıza düşüp yakabilir.
Kulak mumu aynı zamanda mum eridiği için kulağınıza akıp daha da tıkayabilir. Ayrıca çıkan kiri görmek için alt kısmı kesip baktığınızda kirin bir kısmı mum ile karışık gözükecektir. Bu kirin çok temizlendiğini göstermek için yapılan bir aldatmacadır.
Kağıt yakma yöntemi ile kulak temizliği
Kulak mumuna para vermek istemeyen kişilerin uydurduğu bu yöntem yine külah yapılmış bir yağlı kağıdın ucu yakılarak kulağı vakumlamasını sağlayarak temizleme işlemi yapılır.
Kağıt yakma yöntemi en risklisidir. Kesinlikle önermiyoruz. Kulağınız tıkandıysa doktora gidiniz.
Tuzlu su ile kulak temizleme
Bu yöntemde tuzlu su kulağa püskürtülür ve içerisinin temizlenmesi amaçlanır. Rahatlama sağlasa da etkili bir temizlik değildir aksine kulak içine sıkışan tuz parçacıkları ileride daha kötü tıkanmalara sebep olabilir.
Özel hastaneler kulak yıkama için ne kadar ücret alır?
Bu aşamada hastaneler ikiye ayrılıyor. Bazı hastaneler kulak burun boğaz bölümüne muayeneye gelen hastadan normal muayene ücreti dışında ücret almıyorlar.
Bazı hastaneler ise 50 TL ile 75 TL arasında ücret talep edebiliyor.
Kulak temizletme işlemini kulak, burun, boğaz polikliniği olan her özel hastanede ve sağlık kabinlerinde yaptırabilirsiniz. Kulak temizletme işlemini Acıbadem, Memorial, Alman Hastanesi, Amerikan Hastanesi gibi özel hastanelerde yaptırabilirsiniz.
Devlet hastanelerinde kulak temizletme ücretli mi?
SGK’lı hastalar devlet hastanelerinde kulak temizletme ücreti ödemezler. Çünkü kulak temizleme normal muayene ücretine dahildir bu da SGK tarafından karşılanmaktadır.
Sigortasız hastalar devlet hastanelerindeki normal muayene ücretini ödeyip sağlık kontrollerinden geçebilir.