Sabah ağız kokusu neden olur, nasıl geçirilir?

Sabah uyanınca ağızda koku oluşumu gece boyunca ağızda üreyen bakterilerin diş minesini aşındırması ve gece tükürüğün azalması sebebiyle oluşur. Ayrıca dişte çürük, ağızda yara, iyi temizlenmemiş bir ağız da sabahları kokuya sebep olabilir.

Gece yatmadan önce dişleri fırçalamak ve gargara yapmak ağız kokusunu giderir. Sabah ağız kokusu, diş çürüğü, alkol ve sigara tüketimi, yiyecek artıkları ve ağız temizliğinin ihmali sebebiyle yaygın görülen bir durumdur. Bunun önüne geçmek için sabah ve akşam diş ve diş eti temizliği mutlaka detaylıca yapılmalıdır. Ayrıca diş ipi kullanmak ve dil temizliği de ağız kokusunu gidermenin başlıca yollarıdır.

Gece tükürüğün azalması sebebiyle oluşan sabah ağız kokusu ise çok normal bir durumdur. Ağızda kuruluk kokuya sebep olur. Bu durumda fırçalama ve akabinde su tüketimi kokuyu hemen giderecektir. Koku hemen gitmiyorsa ağız kokunuzun sebebi çürük, iltihaplanma veya ağız yaralarına bağlı olabilir.

Ağız temizliğinin iyi yapılmasına rağmen gitmeyen ağız kokusunun tedavisi diş hekimine gözükmektir. Anlaşılan o ki diş çürüğü, apse veya iltihap dolayısıyla ağzınızda koku oluşumu meydana gelmektedir. Bu ancak antibiyotik tedavisi ve diş hekiminin dolgu yapması ile tedavi edilebilir.

Ağız kokusunun çürüğe bağlı olup olmadığını nasıl anlarım?

Diş ipi ile normal bir dişinizin arasını kurcalayın. Sonra ağzınızdan çıkarıp diş ipini koklayın. Koku normal tükürük kokusu olacaktır. Aynı işlemi bu defa ağrıyan veya çürük olduğunu bildiğiniz dişin arasında yapın. Bu defa kokladığınızda çürük et kokusu gibi kötü bir koku alırsanız ağız kokusunun sebebi çürük dişlerinizdir.

Sağlıklı Bilgi:  Gargara yapmak ağız kokusunu giderir mi?

Çürük dişi kurtarmak için çürük olan kısım diş yüzeyinden temizlenmesi gerekir. Diş hekimi aletleri ile bunu yüzeyden temizler ve oluşan boşluğa dolgu yapar. Bu sayede tekrar çürümesi engellenir. Ağız kokusu tedavisi başarı ile gerçekleşir.

Çürük diş kurtarılamayacak durumdaysa diş çekilir. 2019 diş çekim ücretleri için tıklayınız.

Sabah ağız kokusunu evde doğal, bitkisel yollar ile nasıl geçirebilirim?

Elma Sirkesi

  • Elma sirkesi antiseptik özelliklidir.
  • Ağızda oluşan iltihabın tedavisinde etkilidir. iltihap sebebiye oluşan ağız kokusuna bitkisel çözüm olarak kullanılır.
  • Elma sirkesini 1 çay bardağının 1/3’ü elma sirkesi, 2/3’ü su olacak şekilde ağızda gargara yaparak 3 gün boyunca kullanın. Sonrasında kokunun giderilmesi beklenmektedir.
  • 3 günden fazla kullanımda sirke diş etkine zarar verir. Geçmeyen ağız kokusu için alternatif yollara başvurabilir veya hekime gözükebilirsiniz.

Rezene Çayı

  • Rezene çayı sindirim sistemini düzenler. Bağırsakları rahatlatır.
  • Ağız kokusuna sebep olabilecek mide rahatsızlıklarının da çözümü rezene çayıdır.
  • Günde 1 defa (yatmadan 2 saat kadar önce) içildiğinde metabolizmayı düzenleyerek sabahları mideden gelen ağız kokusunun önüne geçilebilir.

Yeşil Çay, Limon, Bal Karışımı

  • Yeşil çay demlenir ve sonrasında limon ve bal ile karıştırılır.
  • Bu sayede ağızda zararlı bakteriler yok edilirken bal ve yeşil çay özünün yaralara iyi gelmesi beklenir.
  • Günde sadece 1 defa yapılmalıdır. Bal çok fazla konulduğunda çürüğe sebebiyet verebilir.
  • Akabinde bolca su içilmelidir.

Ağız temizliğimi iyi yapmama rağmen sabahları geçmeyen lağım gibi bir ağız kokusu ile uyanıyorum. Neden?

Ağız kokusunun temel sebebi ağız içinde oluşan etkenler değildir. Bu koku mideden de gelebilir. Mideden gelen ağız kokusunda ise sindirim sisteminin işleyişinde sorun olduğu varsayılır. Bu durumda öncelikle diş hekimine giderek sorunun ağız dışında olduğundan onay almalı ve bu süreçte sağlıklı beslenmeye çalışmalısınız.

Ağız kuruluğu da kokuya sebebiyet verebilir. Bol su tüketimi ile sabahları ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz

Sigara ve alkol kullanmadığım halde ağız kokusu oluşuyor. Dilde beyazlık görülüyor, koku giderici ağız spreyi kullanmalı mıyım?

Dilde beyazlığın sebebi kuruluk olabileceği gibi mantar da olabilir. Acilen bir diş hekimine başvurmalısınız.

Koku giderici ağız spreyleri ise doktor tavsiyesi dışında kullanıldığında sorunu ortadan kaldırmadıkları için kokuyu kronikleştirip sizi ağız spreyine bağımlı hale getirebilir.

Yorum yapın