İÇİNDEKİLER
Hindistan cevizi yağı son yıllarda ülkemizde oldukça popüler, hindistan cevizi yağı cilde iyi gelir mi veya hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir şeklinde oldukça soru aldık. Hindistan cevizi yağının kullanım alanlarını ve ne gibi faydaları olduğunu bu yazıda basit ve detaylıca anlatmaya çalıştık. Yazıda hindistan cevizi yağı yenir mi, vücudun hangi bölgesinde kullanılmalı, hindistan cevizi yağı nereden satın alınır gibi pek çok sorunun cevabını sizler için toparladık. Kısaca genelde saçlar için kullanılsa da bu yağı kahveye koyup içen ve yemeklerine de koyarak tüketenler var peki ama bu sağlıklı mı? Saçımıza sürdüğümüzde gerçekten yumuşatıp parlatıyor mu? Gratis veya Watsons gibi mağazalardan mı yoksa aktardan mı alınır? Tüm soruların cevapları için okumaya devam edin…
Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir?
- Hindistan cevizi yağını saçlarınıza uyguladığınızda yumuşatır ve parlaklık kazandırır.
- Makyaj temizleme jeli yerine kullanılabilir.
- Göz altı morlukları veya sadece nemlendirici olarak da kullanılabiliyor.
- Tok tutucu özelliği ile zayıflamaya yardımcıdır.
- Diş etlerinin güçlenmesi ve diş beyazlatma için kullanılabilir.
- Kokusu güzeldir ve cilt maskelerinin karışımlarına eklenerek aroma şeklinde de kullanabilirsiniz.
- Saça faydalı olduğu kadar sakalı yumuşatan bitkisel yağlar arasındadır.
Hindistan cevizi yağı saç için kullanılır mı?
Hindistan cevizi yağının en doğru kullanıldığı yer saçlarımızdır. Badem yağı veya zeytinyağı ile hindistan cevizi yağını karıştırarak yapacağınız bir kürü duştan yarım saat önce saçlarınıza sürün ve bekletin. Duşta arındırıcı şampuan ile yıkayın. Saçlarınızın hemen yumuşadığını ve parladığını göreceksiniz. Buradaki önemli ayrıntı hindistan cevizi yağını saça sürerken köklere değil uçlara sürmek. Arındırması zor bir madde olduğu için saç diplerinde kaldığı takdirde saçınızın çabuk yağlanmasına ve kepek oluşumuna sebep olabilir.
Hindistan cevizi yağını nemlendirici, leke giderici ve makyaj temizleyici olarak kullanmak sağlıklı mıdır?
Antioksidan ve antibiyotik görevi gören Hindistan cevizi yağı cildi canlandırarak nemlendirir. Eğer yağı yaklaşık 30-50 saniye arasında masaj yaparak uygularsanız leke giderici ve makyaj giderici olarak da kullanabilirsiniz. Ciltte oluşmuş yara lekeleri veya normal lekeler üzerinde masaj ile uygulandığında ester reaksiyonu oluşarak bu lekelerin geçmesine yardımcı olur.
Gratis veya Watsons’dan Hindistan cevizi yağı satın alınır mı, aktardan mı almalıyız?
Hindistan cevizi yağını alırken soğuk sıkım olmasına ve organik olmasına dikkat etmelisiniz. Türkiye’de satın almak için çok fazla alternatif yok. Arada sırada Migros gibi büyük marketlere geliyor ama sürekli olarak Gratis veya Watsons mağazalarında satılıyor. Buralardan almanızda sakınca yok ancak aktarlardan organik soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı da temin edebilirsiniz. Organik ve soğuk sıkım olanların kokusu çok yoğun olmuyor oradan anlayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı faydaları en çok organik olanlarda açığa çıkmaktadır.
Yemeklerde ve kahvede Hindistan cevizi yağı kullanmak, Hindistan cevizi yağı yenir mi?
%80 oranında doymuş yağdan oluşan Hindistan cevizi yağı son yıllara kadar bu yüzden zararlı görülüyordu. Çünkü doymuş yağlar insan vücudu için zararlı olduğu düşünülüyordu. Ancak son zamanlarda doymuş yağların insanlar için sağlıklı olduğunu savunan araştırmalar ortaya çıktı. Aksine kalp-damar hastalıklarının görülme oranında azaltma ve kolestrolü kontrol altına almaya yardımcı olduğu gözlemlendi. Filtre kahveye veya Türk kahvesine konularak sabah aç karnına tüketilmesi sağlık açısından zarar teşkil etmiyor.
Hindistan cevizi yağı yiyerek zayıflamak mümkün müdür?
Hindistan cevizi yağı tokluk hissi verdiği ve orta zincirli trigliserit (medium chain triglyceride) içerdiği için yağ yakımını hızlandırır. Ancak Hindistan cevizi yağı ile zayıflama arayışındaysanız aldığınız kalorinin gün içerisinde harcadığınız kaloriden fazla olmaması gerekli, tüm zayıflama diyetlerinde olduğu gibi. Ayrıca günde bir tatlı kaşığından fazla tüketilmemesi de doktorlar tarafından önerilmiyor.